שאלה:
האם הרבי אי־פעם נתן הוראה שבנות לאחר התיכון צריכות ללכת לשנה אחת לסמינר וללמוד להיות מורות? החברות שלי כולן אומרות לי שהרבי אמר שחייבים ללכת לסמינר אחרי התיכון למשך שנה וללמוד להיות מורה. אמנם אני כן מתכננת ללכת לסמינר, אך עבורי זה כדי ללמוד תורה ולקבל את החוויה. האם זה נכון
?
תשובה:
בעוד שנראה שכולנו יכולים להסכים שבאופן כללי הליכה לסמינר תואמת את רוח רצונו וחפצו של הרבי, אינני מודע לשום מענה מתועד — גם לאחר מחקר מעמיק — מהרבי, לא באגרות קודש ולא בשיחות מוקלטות, שבו הוא מורה במפורש לכל הבנות ללכת לסמינר לאחר התיכון. בוודאי שאינני מכיר שום הוראה שזה צריך להיות דווקא לשנה אחת, ובוודאי לא דווקא בתחום החינוך כדי להיות מורה. כמו כן, לא קיבלתי שום מקור לאמירה זו ממנהלי סמינרים חב״דיים שעמם דיברתי, שגם הם אינם מכירים הוראה כזו.
עם זאת, נכון שהרבי הניא (אך לא אסר) בנות מללכת ישר לעבודה לפני הנישואין, משום שתקופה כזו עלולה להוביל לירידה ברמה הרוחנית כאשר אינן נמצאות בסביבה דתית. לאור זאת, הדבר בהחלט תואם את רוח חזונו של הרבי שבנות ימשיכו להיות במסגרת של לימוד תורה עד לנישואיהן, ומעבר לכך — כל אחד יכול להסכים לחשיבות שבכך כדי למנוע ירידה במעמד הרוחני. אולם עיקרון זה נכון גם לאחר אותה “שנה אחת” של סמינר.
אכן, אנו מוצאים מכתבים שבהם הרבי מעודד בנות מסוימות ללמוד בסמינר בית רבקה ובמוסדות חב״ד נוספים. אך אלו היו מקרים פרטיים, ולא הוראה כללית לכל הבנות ללכת לסמינר. אין שום ראיה להוראה מפורשת המחייבת כל בת ללכת לסמינר, ואין שום רמז לדרישה לסוג מסוים של סמינר.
למרות שאני מודע לכך שרבים מאמינים בלב שלם שהרבי אמר זאת, בפועל אין שום תיעוד התומך בטענה זו.
מדוע כל־כך הרבה בנות מאמינות שהרבי אמר זאת?
יש כמה סיבות לכך שהאמונה הזו הפכה לנפוצה:
- דאגת הרבי לרצף רוחני: הרבי הדגיש מאוד שבנות לא יישארו ללא מסגרת מסודרת לאחר התיכון, מחשש לירידה רוחנית.
- עידוד לימוד תורה לנשים: הרבי תמך מאוד בכך שבנות ילמדו תורה ויעמיקו את ידיעותיהן.
- עידוד השליחות: הרבי קידם מאוד את רעיון ההקדשה לשליחות, וסמינר נתפס לעיתים כשלב בדרך לכך.
גורמים אלו כנראה תרמו לאמונה הרווחת שהרבי דרש הליכה לסמינר, למרות שאין לכך כל הוראה מפורשת. טבעי שאנשים יאמרו דברים על סמך פרשנותם האישית, ואלו עלולים להתפרש או להיות מוצגים כעובדות. תפיסות שגויות כאלה ממשיכות להתגלגל עד שמישהו בודק את המקורות — ואז מתברר שהטענה אינה נכונה.
בכל מקרה, אסור בתכלית האיסור לייחס לרבי אמירות שלא אמר, שכן הדבר יוצר תקדים מסוכן. דברי הרבי נושאים משקל עצום בקרב חסידיו, השואפים לקיים את הוראותיו במסירות. ייחוס אמירות שלא נאמרו מטעה את האנשים ופוגע ביכולתם לקבל החלטות אמיתיות ונכונות. מעבר לכך, זה פוגע באמון במקורות אמיתיים, מעוות את גישתו המדויקת והאישית של הרבי, ומעודד תרבות שבה שמועות מחליפות אמת מתועדת.
זה יוצר לחץ ואשמה מיותרים אצל מי שאינן יכולות לעמוד ב”דרישה” שלא קיימת, מחליש אחריות אישית, ועלול לגרום לשיפוטיות ולפילוג. בנות שאינן יכולות ללכת לסמינר מסיבות מוצדקות עלולות להרגיש שהן עוברות על “הוראה”, ולהתמלא אשמה או תחושת חוסר ערך — למרות שאין שום הוראה כזו. בסופו של דבר, תפיסות שגויות אלו עלולות לגרום לאכזבה עמוקה כאשר מתברר שה”דרישות” המקובלות כלל לא נאמרו, ובכך לפגוע במורשת הרבי ובבריאות הרוחנית של היחיד.
אין בזה חלילה לומר שיש התנגדות לסמינר; להפך — ברוב המקרים זו חוויה יקרת ערך. אך המניע ללכת לסמינר צריך להיות רצון כן לגדול בתורה ובהנהגה חסידית, ולהפיק תועלת מהסביבה הייחודית של לימוד והתפתחות רוחנית — ולא בשל טענה לא מתועדת וסביר להניח שאינה נכונה שהרבי חייב זאת לשנה אחת ובאופן מיוחד כדי ללמוד להיות מורה.
הליכה לסמינר רק בגלל לחץ חברתי או ציפייה חברתית עלולה להוביל לכוונות לא נכונות ולמנוע מהבת להעריך באמת את מטרת הלימודים.
יתרה מזו, יש מצבים שבהם הליכה לסמינר אינה הבחירה הנכונה ביותר — כגון כאשר כבר יש שידוך מתאים, או כאשר הישארות בבית ולימוד במסגרת מקומית תהיה מועילה יותר. החלטות כאלה צריכות להיעשות מתוך מחשבה ואמת, על בסיס עקרונות אמיתיים ולא על בסיס סיפורים מומצאים.
לסיכום, אף שכולנו יכולים להסכים שזה תואם את רוחו וחזונו של הרבי שבנות ילכו לסמינר לאחר התיכון, ושיש לעודד אותן להיות במסגרת של לימוד תורה עד הנישואין — אין זה נכון או מועיל לומר שהרבי חייב זאת לשנה אחת דווקא, ובוודאי לא שהוא דרש ללמוד דווקא הוראה.
מקורות:
לעניין בנות העובדות לפני הנישואין: תורת מנחם תשמ”ג חלק ד’ עמ’ 1869; שולחן מנחם חלק ו’ עמ’ 69.
לעניין הליכה לסמינר לאחר התיכון: שערי חינוך [היכל מנחם], שבו לא נזכר דבר כזה; חב״ד התקשרות 655 סמינר בית־רבקה וכפר־חב״ד ב׳ — שם לא נזכרה הוראה כזו, ולהפך: ראה שם שהסמינר בית רבקה אינו אמור להיות המשך של בית הספר התיכון, אלא סמינר להכשרת מורות
